SKŁADNIKI:
• 400 g ziemniaków
• 100 g suszonych grzybów
• 1 seler
• 1 por
• 50 ml oliwy z oliwek
•
SPOSÓB WYKONANIA:
SOS
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki posiekanego szczypioru
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 ząbek czosnku
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez 20 minut, a następnie gotujemy
do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki dokładnie myjemy
i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli
są bardzo duże. Pora i selera myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Warzywa przesmażamy na maśle z oliwą, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki
i wywar z ich gotowania. Uzupełniamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. godzinę. Pozostałą oliwę mieszamy z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki. Polewamy rosół z grzybów oliwą i podajemy z gorącymi ziemniakami.