Składniki:
• 1 kg kurek
• 3 rosołu drobiowego
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 2 cebule dymki
• pieprz, oliwa
• 200 ml słodkiej śmietanki 22 proc.
• 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
Sposób wykonania:
Kurki opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Obsmaż na oliwie z cebulką, ale bez koloru. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kurek. Zalej rosołem i gotuj aż będą miękkie. Dopraw śmietanką i odrobiną soli. Dodaj majeranek
i zagotuj.
Mięso drobiowe wymieszaj z kaszą i natką pietruszki, po czym dodaj posiekany czosnek i jajo. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem ziołowym. Formuj małe pulpety i gotuj ok. 5 min. w rosole. Podawaj zupę z pulpetami.