Obiady czwartkowe
 
KRÓLEWSKIE MENU

Udziec cielęcy w cytrusach

Udziec cielęcy w cytrusach

Składniki:
• 1 kg udziec cielęcy 
• 1 pomarańcza
• 1 grejpfrut
• 1 limonka
• 2 l rosołu
• 1 laska cynamonu
• 3 goździki
• sól i pieprz
• 150 ml białego wytrawnego wina Glazura do pieczeni:
• 1 łyżka masła
• 1 grejpfrut
• 1 pomarańcza
• 2 gwiazdki anyżu
• 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:
Udziec cielęcy oczyść i delikatnie osznuruj.
Obsmaż w naczyniu na złoty kolor. Dodaj goździki i cynamon. Zalej winem i gotuj na małym ogniu dotąd aż wino odparuje do 1/3 objętości. Owoce obierz i wytnij
z nich segmenty, a także wyciśnij sok. Dodaj owoce z sokiem do cielęciny i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. Cukier rozpuść na patelni na złoty karmel. Dodaj do niego połowę segmentów z owoców i masło oraz anyż. Gotuj aż całość zgęstnieje i zrobi się szklista.

Przygotowaną glazurą posmaruj uduszona cielęcinę i wstaw na 6 min.
do piekarnika na temperaturę 180 stopni. Podawaj cielęcinę ze świeżymi owocami.

 
Zdrowie
Królewskie Menu
Galeria
Udziec cielęcy w cytrusach