Składniki:
• 400 g koziego sera dojrzewającego mini roladka
• 100 ml wina białego wytrawnego Sos malinowy:
• 100 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy
• 400 g mieszanych sałat z ziołami
• 50 g orzechów laskowych
• 200 g malin
• 2 gruszki
• 1 łyżeczka miodu
• 1 cytryna
• 50 g malin (mogą być mrożone)
• 2 łyżki miodu
• 1 cytryna
Sposób wykonania:
Kozi ser pokrój na plastry szerokości 1,5 cm. Rozłóż na blaszce z pergaminem
i zapiecz w piekarniku pod grzałką na złoty kolor. Orzechy laskowe upiecz
w piekarniku i zdejmij z nich skórkę. Pokrusz na mniejsze kawałki. Gruszki pokrój, miód rozpuść na patelni i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Układaj gruszki
w miodzie i chwilę je podgotuj. Dodaj wino i sok z cytryny. Duś gruszki aż będą miękkie, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Maliny zmiksuj z miodem
i musztardą oraz sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę, cały czas mieszając. Zapieczony kozi ser układaj z sałatami na talerzu i dekoruj całymi malinami oraz pokruszonymi orzechami laskowymi. Delikatnie polej sosem.