Składniki (na 4 porcje):
• 800 g rostbefu wołowego
• 12 młodych ziemniaków
• 3 gałązki tymianku
• 2 łyżki masła
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula dymka
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• sól i pieprz
Sposób wykonania:
Plastry rostbefu dopraw pieprzem i solą, po czym odstaw na 5 min. Młode ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym z gałązkami tymianku i plastrami z dwóch ząbków czosnku. Piecz pod przykryciem w temp. 170 stopni C przez ok. godzinę. Masło wyjmij z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dokładnie je roztrzep trzepaczką na puszystą masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zagotuj
z czerwonym winem. Poczekaj aż wino prawie całkowicie odparuje.
Dodaj do niego zioła prowansalskie.
Odcedź i ostudź, a następnie połącz z miękkim ubitym masłem. Zawiń w rulon
w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny, aby stężało.
Rostbef obsmaż na patelni na brązowy kolor. Podawaj z ziołowym masłem
i upieczonymi ziemniakami. Można dodać ugotowane na parze warzywa.