Czy można odzwyczaić się od soli? Tak, można. I choć wielu wyda sie to karkołomnym zadaniem, naprawdę warto podjać wyzwanie. Zacznijmy od małych kroczków:
- sprawdzajmy etykiety produktów podczas zakupów i rezygnujmy z tych, w których na pierwszym miejscu w składzie jest napisane "sól" (a takich jest naprawdę sporo na sklepowych półkach),
- schowajmy solniczkę w mało widoczne i mało dostępne miejsce,
- powiększmy zapas naturalnych przypraw ziołowych, taich jak: majeranek, zioła prowansalskie, kolendra, tymianek, bazylia, oregano, czosnek, lubczyk, natka pietruszki itd...
- jeśli jednak musimy mieć na talerzu "słono", przynajmniej na początku korzystajmy z naturalnie słonych wspomagaczy, jak sos sojowy czy rybny.
Pocieszające jest to, że od każdego nałogu dietetycznego można się wyzwolić,
od soli też. Wystarczą na to ok. 2 tygodnie, a korzyści dla zdrowia będą bezcenne.
Co więcej – po tych 10-14 dniach "uważania na sól", wiele osób się zdziwi, jak mogło wczesniej jeść tak "przesolone" dania! Zwiększy się bowiem
wrażliwość na inne, bardziej subtelne smaki.
Jeśli chcesz dowiedzić się jak dużo soli spożywasz oraz czym ją zastapić - zajrzyj do naszego serwisu Wyrzuć solniczkę
(oprac. red.)